Café Scientifique 16 januari 2012: It Wasn’t Me! De Wetenschap achter Moord

De januari-editie van Café Scientifique zal gaan over moord. Waarom pleeg je een moord? Hoe kom je er mee weg? En kan je er zelf eigenlijk wel wat aan doen of zijn wij een slaaf van onze biologie?

De eerste spreker, Maureen van Sie is Associate Professor filosofie aan de Erasmus universiteit en doet onderzoek naar hoe we de zich snel ontwikkelende kennis in de hersenwetenschap kunnen integreren in onze moraal en het recht. Mensen lijken een stuk minder rationeel dan gedacht: kun je ze dan nog wel verantwoordelijk stellen voor hun daden?

De tweede spreker, Katinka von Borries doet haar PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doet onderzoek naar psychopathen. Het lijkt er op dat psychopathen minder goed kunnen leren van hun fouten en moeite hebben met het herkennen van gezichtsemoties. Katinka probeert uit te zoeken hoe dat zit en zal ons hier over vertellen.

Dr. Karla de Bruin werkt bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan ‘Bloodstain Pattern Analysis': ze onderzoekt hoe bloedspetters op bijvoorbeeld een muur prijs geven wat er op een plaats delict plaats heeft gevonden. Een recente ontwikkeling in dit vakgebied waar de Bruin aan meewerkt is het integreren van kennis uit de vloeistofdynamica in deze analyses. Bloedspetters vliegen namelijk niet rechtuit, maar zijn natuurlijk ook onderhevig aan luchtweerstand en zwaartekracht.

Na afloop zal niemand minder dan het DJ-duo BRAKFIETS komen draaien! Blijf dus vooral even hangen!

PRAKTISCHE INFO:
Entree: gratis
Datum: maandag 16 januari
Aanvang: 20:00
Locatie: Bitterzoet (Spuistraat 2)
This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>